Kort introduktion til ketose
Ketose er en metabolisk tilstand, hvor kroppen bruger fedt som primær energikilde i fravær af kulhydrater.
Når man ikke spiser nævneværdige kulhydrater, bruger kroppen først det lagrede kulhydrat i leveren og begynder herefter at omdanne fedt til såkaldte ketonstoffer. Disse ketonstoffer fungerer rigtigt glimrende som energi for kroppens celler og organer og endda for det meget glukosekrævende organ, hjernen.
’Hjernen skal bruge sukker’ – ’Sukker er hjernens primære brændstof’
Det er den slags, du kan høre og læse alle steder. Og det er også på sin vis sandt men kun i det tilfælde at der er tilstrækkeligt med glukose (sukker) tilgængeligt.
I en kontekst hvor der ikke indtages kulhydrater gennem maden, sikrer ketosetilstanden og ketonstofferne, at hjernen (og alt andet) har tilstrækkeligt med energi. Ketonstofferne overtager her glukosens funktion. Hjernen har i ketose et ganske lille glukosebehov (20-30 g). Det glukose får hjernen via de kulhydrater, du jo stadig spiser på Keto og i det tilfælde at det ikke rækker, producerer den det selv ud fra fedt og aminosyrer fra protein.
Ketose er altså en konsekvens af at spise få kulhydrater. Ikke nødvendigvis målet med det.
Hvordan føles ketose?
Ketose føles meget forskelligt fra person til person men almindelige tegn er:
- Mindre sult
- Madlede eller ulyst til mad
- Øget tørst
- Stabil energi dagen igennem
- En let sitren i kroppen – en følelse af at være lidt speedet
- Metallisk smag i munden eller dårlig ånde
Hovedpine, svimmelhed, kvalme, træthed osv. forveksles ofte med ketose, men de er i virkeligheden mere tegn på Keto Flu, altså at kroppen skal vænne sig til den nye forbrænding. Ikke på ketose i sig selv.
Det bedste tegn på ketose er, at du ikke føler dig så sulten og at du kan udskyde et måltid eller springe det helt over, uden at det fører til paniksult og panikspisning senere.
Fra ketose til keto-adapteret
Ketose indtræffer allerede indenfor de første få dage med kulhydratrestriktion men at være i ketose og at være det, vi kalder ’keto-adapteret’ er to forskellige ting.
At være i ketose betyder, at kroppen er begyndt at producere ketonstoffer.
At være Keto-adapteret betyder, at kroppen er begyndt at bruge dem effektivt til energi.
3-6 uger med sammenhængende kulhydratrestriktion er en god og solid indsats ift. at keto-adaptere. I denne adapteringsfase opregulerer kroppen de hormoner og enzymer, som skal sikre effektiv fedtforbrænding.
Nogle mener, at adapteringen foregår i måneder og helt op til år, men vi ved det faktisk ikke, da det ikke er grundigt undersøgt.
Men det er vigtigt at kende forskellen, så man forstår, at det at være i ketose i sig selv ikke er nok til, at alting bare spiller.
Ketose og vægttab
At være i ketose og at gå ned i vægt er to vidt forskellige ting, som ingenting har med hinanden at gøre.
Ketose er en konsekvens af lavt kulhydratindtag.
Vægttab er en konsekvens af at være i negativ energibalance (forbrænde flere kalorier end man indtager).
Ketose har dog som nævnt en appetitdæmpende effekt og denne er rigtig rar at have med på holdet, når man skal lykkes med at spise mindre og man ikke orker at være sulten døgnet rundt.
Er ketose farligt?
Evolutionært set har ketose været en almindelig tilstand for menneskekroppen. Både i og med at der har været begrænset adgang til mad i perioder men også at der har været begrænset adgang til kulhydrater.
Ketose har to fordele i en vægttabskontekst:
- du forsyner din hjerne med energi fra ketonstoffer, hvilket betyder, at hjernen ikke oplever energimangel og begynder at skrige efter mere energi (mad)
- Ketosetilstanden beskytter din muskelmasse, da behovet for glukose er nedsat og kroppen derfor ikke behøver nedbryde protein (bl.a. muskelmasse) for at hente energi.
Ketose bør ikke forveksles med tilstanden ketoacidose, som er en syreforgiftning af blodet, som er livsfarlig for diabetikere.
Lær mere om ketose
Denne korte intro giver dig lidt grundlæggende forståelse for ketose.
Vil du lære mere og prøve det på egen krop, guider jeg dig sikkert igennem det.
Midt i uge 2 bygger vi mere viden på og vi taler også om, hvordan vi kan måle for ketose og om det giver mening at gøre.